2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

szabadidő

Nyaralás kedvencekkel

A kutyának is jár a pihenés

Az egyik legnagyobb kérdés a kutyás/macskás családoknak, hogy mi legyen a pihenőidő alatt kedvenceikkel. Többféle megoldás is kínálkozik. A leggyakoribb, hogy egy jólelkű, szintén állatszerető rokon vagy barát befogadja a négylábút a nyaralás idejére, esetleg egy állatpanzió gondjaira bízzuk őt, vagy – a lehető legkellemesebb módon – velünk együtt nyaral kedvencünk!

Tippek

Kellemetlen lehet, ha nőstény kutyánk tüzelési időszaka éppen a nyaralás idejére esik. Ilyenkor érdemes kikérni az állatorvos véleményét, tanácsát, ugyanis hormonális kezeléssel a tüzelés időpontja elcsúsztatható, vagy tünetei és a reagálások enyhíthetőek.

Az utazás megkezdése előtt akasszunk egy azonosító bilétát a kutya nyakába, rajta a nevével és elérhetőségünkkel! Fontos tudni, hogy külföldre már csak a bőr alá ültetett csippel vihetjük kedvencünket.

Kutya az úton

Busz- vagy vonatút esetén a kutya csakis szájkosárral, pórázzal utazhat, kistermetű kutya esetleg szállító dobozban. Nagyon fontos, hogy az állat csak akkor szállítható, ha rendben vannak az oltási papírjai. Menetjegyet kötelező vásárolni számukra, ez olcsóbb, mint az emberek menetjegye, a Volán járatain például a poggyászszállítással megegyező a tarifa. A jegy ára nincs testtömeghez szabva, kis- és nagykutya esetén is ugyanannyiba kerül.

Vonaton az ülés alatt utazhat a kedvenc, de zárt fülkébe csak akkor vihetjük be, ha abba minden ott tartózkodó utas beleegyezett. Fontos tudni, hogy csak teljesen „szobatiszta” kutyát szabad szállítani, ha ugyanis maga alá piszkít, akkor büntetést kell fizetni (a vonaton ez 2000 Ft), továbbá fedezni kell a takarítási költségeket is (ennek ára változó). A vakvezető, illetve a rendőrkutyák térítés nélkül utazhatnak gazdáikkal a járműveken.

Kutyabiztonság

A kutyák autóban való szállítása esetén a teherszállítására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Vagyis oly módon kell gondoskodni elhelyezésükről, rögzítésükről, hogy menet közben ne tudják megzavarni a vezetőt, illetve hirtelen fékezésnél ne okozhassanak és persze, ne szenvedjenek sérülést. A rögzítésnek többféle módja is kínálkozik: a kutya biztonsági övtől kezdve a szállító dobozon át a biztonsági hálóig.

Mielőtt autóba szállnánk, fontos, hogy kedvencünket fokozatosan hozzászoktassuk az autó okozta érzésekhez. Ennek elmulasztása kellemetlen meglepetést okozhat az óvatlan gazdának. A kutya gyomra ugyanis nem biztos, hogy bírja majd az autó mozgását. Mindenesetre nem árt, ha az állatorvossal íratunk fel hányinger ellen tablettát. Az út során többször álljunk meg, engedjük, hogy a négylábú kimozgassa tagjait, és kínáljuk meg vízzel is. Nekünk is jót tesz majd a pihenés. Fontos, hogy idegen helyen ne engedjük póráz nélkül szabadon a kutyát, és arra is ügyeljünk, hogy hőségben semmilyen körülmények között ne hagyjuk a leparkolt autóban az állatot.

Szobakutya

Tudomásul kell vennünk, hogy nem minden szálláshelyen látnak minket szívesen, ha a kutya is velünk tart. Ezért indulás előtt olyan szállást válasszunk, ahol ez nem okoz problémát! Tisztázzuk azt is, hogy a kutyabarát kifejezés mit takar: a szobába is bejöhet velünk a kedvenc vagy esetleg csak az udvaron kap külön helyet egy kennelben. A Balaton-parton – szerencsére – még a nagyon exluzív szállodákban is figyelembe veszik az állattartók érzéseit, és kaphatóak olyan szobák, ahol a kutyák elhelyezése megoldott. Némi felárat persze kell fizetni ezért a szívességért, de nem jelentős az összeg, általában éjszakánként 1500–3000 forint többletköltséggel már mellettünk alhat a kutya.

Tilos a fürdés?

A Balaton partján végig táblák tiltják a kutyák fürdését a tóban. Ennek közegészségügyi okai vannak. A legújabb 78/2008-as kormányrendelet 7. sz. melléklete alapján a kutyákat fürdőhelyre bevinni tilos. Azt, hogy mely vizek és területek számítanak fürdőhelynek, az önkormányzatok döntik el, szintén e kormányrendelet alapján. Általános szabályként értelmezhető, hogy abban a vízben, amelyet emberi fürdésre alkalmasnak nyilvánítottak, kutyák, állatok nem fürödhetnek. Külföldön a legtöbb országban ezt időkorlátok megjelölésével oldják meg, például reggel 8:00 és este 19: 00 között a kutyák fürdetése tilos, a fennmaradó időszakban szabad a pálya, vagyis a vízpart.