2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

egészség

Hatékony csípésvédelem

Az idei nyár csapadékos időjárása különösen kedvezett a szúnyogoknak, így a vakáció sem múlhat el szúnyoginvázió nélkül. Márpedig az kifejezetten kellemetlen, amikor egy jó hangulatú esti sütögetés azért ér korán véget, mert a szúnyogok miatt egyszerűen nem lehet a szabadban tartózkodni.

Info

A hazánkban élő szúnyogfajtákra jellemző, hogy míg a hímek csak a növények nedveit szívogatják, addig a nőstényeknek a továbbéléshez egyszerűen szükségük van a melegvérű emlősök vérére. A nőstényszúnyog a táplálékszerző csípés előtt olyan anyagot cseppent a bőrünkre, amelytől az érzéketlenné válik, így szívóját zavartalanul mélyesztheti a bőr hámrétegén át egészen az irharétegig. A szívóval együtt a szúnyog nyála is a sebbe jut, ez okozza – később, amikor az érzéstelenítő már nem hat – a szinte elviselhetetlen, gyötrő viszketést.

Kémiai és biológiai fegyverek

A védekezéshez több módszer is a rendelkezésünkre áll. A legkomolyabb intézkedés állami szinten, szervezetten történik, és ezt minden esetben az aktuális helyzet határozza meg. A szervezett irtás kétféle módon lehetséges: kémiai és biológia úton. A biológiai módszer az ismertebb, amikor a szúnyogok lárváit még kifejlődésük előtt megpróbálják kiirtani.

A kémiai eljárás során a már kifejlett egyedeket pusztítják el. Mindkét esetben levegőből, vegyszerekkel irtanak, és fontos tudni, hogy se a biológiai, se a kémiai módszer nem káros az emberi szervezetre. A szakemberek olyan speciális szereket használnak már a szúnyogok ellen, amelyek élővizeink hasznos élővilága szempontjából is a legkíméletesebbek. A közel 30 éve alkalmazott rendszer a környezeti veszélyek minimalizálására törekszik.

Veszélyes sebek

Bár maláriát okozó szúnyogfajták nem élnek már hazánkban, azért a nálunk honos szúnyogok is tudnak kellemetlen meglepetéseket szerezni, hiszen a rendkívül erős viszketéssel járó csípés mellett – a csaknem legyőzhetetlen vakarózás miatt – önmagunknak okozhatunk olyan sérüléseket, horzsolásokat, amelyek elfertőződhetnek. Az elkapart, vérző sebek különösen a gyerekeknél lehetnek veszélyesek, mivel szinte lehetetlen megakadályozni, hogy a viszketés miatt ne kaparják sebesre a bőrüket.

Kreatív szúnyogriasztás

A szervezett irtás mellett mi is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljenek minket (és főleg a gyerekeket) a rajokban támadó szúnyogok. A bőrre kenhető vagy szórható szúnyogriasztók kifejezetten hatékonyak, és kár lenne nem használni azokat, mivel semmilyen káros mellékhatással nem járnak. A citromolajos készítmények – már létezik ilyen karkötő is –, pedig kifejezetten a természetes hatóanyagok erejével verik vissza a szúnyogok támadását. A szúnyogriasztó mécsesek, füstölők is nagyon jó eséllyel űzik el a kellemetlen vérszívókat, ha esti programot tervezünk, szerezzünk be néhányat. Arra azonban ügyeljünk, hogy kicsi gyerekeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül a mécsesek közelében, valamint ne szívjuk be közvetlenül a mécsesek, füstölők füstjét!

Professzionális sebkezelés

Ha már megtörtént a baj, és minden védekezés dacára mégis beszereztük a nyárral együtt járó szúnyogcsípéseinket, fontos, hogy ugyanúgy járjunk el azokkal, mint minden hámsérüléssel, vagyis mossuk le, fertőtlenítsük a sebeket, majd speciális nyugtatókrémekkel előzzük meg a marások helyének elkaparását. Leragasztani nem szükséges, sőt, gyorsabban gyógyul, ha a marás helye levegőhöz jut.

 

A rovat további cikkei: