2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

ajánló

Olvasnivaló 25°C felett

Nem könnyű nyári olvasmányokat ajánlani. Először is ugye, figyelembe kell venni, hogy a hőség lassít. Ebből a felismerésből, illetve ennek következményeiből fakad a könnyed, nyári olvasmány fogalma. Ezek azok a könyvek, amelyek még a szélsőséges időjárás közepette is érthetőek és érdekesek maradnak számunkra. Másrészt ilyenkor van a legtöbb időnk olvasni: nyaralás alatt, utazás közben, földön-vízen-levegőben. Álljon itt néhány különböző műfajú, de egyaránt izgalmas ajánlat.

NŐKNEK

Lynn Barber: Egy lányról

Lynn Barber önéletrajzi regénye, az Egy lányról csavaros Lolita-történet, ami a filmváltozat miatt lett ismert. De csak a könyv az, ami az újságíró teljes élettörténetét, és ezzel együtt a beat-korszak és a szexuális forradalom Angliájának történetét is elmeséli. Éles humorú, céltudatos lányoknak és nőknek kötelező olvasmány!

Kate Mosse: A kripta

A számos díjjal jutalmazott bestseller író mai nőként a rejtélyből és a történelmi-misztikus adalékokból is dupla lapáttal pakol. Így kapjuk meg a jelen Agatha Christie-jét.A misztikus kirakós játék darabjai – egy romos vizigót kripta, egy pakli különleges kártya, egy hátborzongató zenedarab és egy fénymásolt fénykép – varázslatos kalandok során állnak össze egy komplett történetté. Ezt a vaskos kötetet bizony egy szuszra fogja elolvasni!

Agatha Christie: Mary-sorozat
Az óriás kenyere, Befejezetlen portré, Távolt telt tőled tavaszom, A rózsa és a tiszafa, A lányom mindig a lányom, Az élet súlya.

Ez a hat kötet még az irodalomtudomány számára is fejtörést okoz. Hogy Agatha Christie Mary Westmacott álnéven finom rajzolatú, lélektani regényeket vessen papírra?! A kritikus emberismeret és a lélek sötét oldala ez egyszer hullák nélkül is izgalmas.

FÉRFIAKNAK

J. D. California: Rozshegyező

Egy látszólag normális napon J. D. Salinger letörli a port öreg írógépéről, és belevág abba, amit már réges-rég meg kellett volna tennie. Amint leüti a billentyűket, újra életre kelti leghíresebb hősét, a Zabhegyező lézengő kamaszát, Holden Caulfieldet. 60 év telt el. Vajon mi történik egy híres kamasszal, ha megöregszik? 2009 botrányregénye, a Salinger által Amerikában betiltatott, Európában sikeres könyv végre Magyarországon!

Világörökség

Ez a gyönyörűen illusztrált, álmodozásra késztető kötet igazi tervezgetős olvasmány: ha jövőre többet spórolunk, elmegyünk megnézni végre a kínai agyagkatonákat! Ez persze csak egy kiragadott példa az albumszerű könyvből, hiszen nagyon sokat kell félretennünk, ha a kötetben szereplő összes Unesco-védelem alatt álló műemléket látni szeretnénk. Apránként menni fog!

KISEBBEKNEK

David Beckham: Focisuli

Annak, aki nem tudja abbahagyni a foci témát a VB után sem. Annak, aki Beckham-rajongó. Azoknak a fiúknak-lányoknak, akik tényleg meg akarják tanulni a cselezések és a pontos passz trükkjeit. Illusztrált és okos gyakorlatokkal ellátott könyv, mert Beckham sem lett véletlenül az, aki.

Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

A 8-14 éves korosztály krimije! Külz papa, a hurkák specialistája megszökik családja és a hétköznapi rutin elől. Teljesen váratlanul azonban egy miniatűrlopási história főszereplőjévé válik. Kästner még  mindig biztos választás!

 

A rovat további cikkei: