2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

szépség

Ha kiüt a szépség

Kozmetikai KO

Egyre gyakoribb jelenség, hogy egy-egy új kozmetikai termékre bőrünk nem a megfelelő módon regál, az ígért hatás elmarad, cserébe ég és viszket a bőr, sőt, apró kiütések jelennek meg rajta.

Nyáron még gyakoribb ez a probléma, hiszen a napfény fokozhatja a kozmetikai szerek alkotóelemeinek hatását vagy megváltoztatja azok jellemzőit. És persze mindez jóval több lehet, mint múló bosszúság, hiszen a bőr minden információt elraktároz és egyre hevesebb reakciókkal válaszolhat egy-egy új csodaszer kipróbálására. Sőt, éppen azért, mert az új, számunkra nem megfelelő krém felborította bőrünk finom egyensúlyát, az is előfordulhat, hogy a továbbiakban a már addig is használt kozmetikumokat is nehezebben viseli el. Ilyenkor az a jó, ha hagyjuk megnyugodni a bőrt és a lehető legkevesebb vegyszerrel bombázzuk. Néhány hétig csak gyógyszertárban kevert, illat- és adalékanyag nélküli krémmel oldjuk meg a hidratálást!

A változatosság gyönyörködtet?

Sok esetben igen. Óvatosan szabad kísérletezgetni a piacon megjelenő, szépséget, fiatalságot, üdeséget ígérő termékekkel, azonban ha valami igazán jól bevált, és soha semmilyen káros hatását nem tapasztaltuk, érdemes ragaszkodni ahhoz a márkához, még akkor is, ha egyébként az új krém a meglévőnél sokkal gyorsabb vagy erőteljesebb változást ígér. Ugyanakkor, ha még nem találtuk meg az igazán testhez (arcbőrhöz) illő terméket, akkor se vessük bele magunkat óvatlanul a kozmetikumok világába, inkább szerezzünk egy felkészült segítőt. Különösen akkor, ha az arc, a nyak, a dekoltázs finom (és látható) bőréről van szó. Új terméket csak bőrgyógyász vagy a szakmájához nagyon értő, tapasztalt kozmetikus felügyelete alatt lenne szabad kipróbálni, bár tudjuk, hogy ez hazánkban még nem gyakorlat.

Illatosított hatóerő

Fontos tudni, hogy a kozmetikumok alkotórészei – így az alapanyagok, az adalékanyagok, a konzerválószerek, az emulgeátorok, de különösen az illatanyagok – képesek allergiás reakciót okozni. Míg néhány évvel ezelőtt a fémallergia volt a leggyakrabban előforduló allergiás probléma, mára ez az illatanyagokra jellemző. Ebben persze nem csak a kozmetikai szerek a ludasak, hiszen a háztartási vegyszerek jelentős része tartalmaz illatanyagot.

A bőrrel közvetlenül érintkező szerek bőrgyulladást, irritatív bőrgyulladást, ekcémát, fototoxikus és fotoallergiás bőrgyulladást, valamint csalánkiütést okozhatnak.

Tünetek

Irritatív bőrgyulladás

A bőr kivörösödik, súlyosabb esetben nagy összeolvadó hólyagok jelentkezhetnek, miközben mindezt kellemetlen, égő érzés kíséri.

Allergiás bőrgyulladás

A bőr felszínén tűszúrásnyi, színes apró kiütések, hólyagok jelennek meg nagyon erős viszketés mellett.

Fototoxikus bőrgyulladás

A bőrre kerülő anyag megsokszorozza az UV-fény biológiai hatását, így a napégésre jellemző tüneteket produkálja. Különösen veszélyes a bergamottolaj, a levendula- és a citromolaj (ezt különösen fontos tudni, hiszen egyre inkább terjed a citromolajos szúnyogvédelem).

Fetfotó-allergia

A bőrre kerülő anyag a napfény (UV-fény) hatására lebomlik, az így keletkezett bomlástermék okozza az allergiás bőrgyulladást.

A leghelyesebb talán az lenne, ha nyáron kevés kozmetikai szert használnánk, különösen akkor, ha nem tudjuk elkerülni a közvetlen napsütést. Így kiránduláskor vagy strandoláskor a natúr hidratáló krémen kívül ne használjunk egyéb kozmetikai szereket, a parfümöket pedig egyszerűen száműzzük, ha szabadtéri programot szervezünk!

Kassai Tini