2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

egészség

Háborítatlan utazás

Az emberek egy része jóval ritkábban indul útnak az utazás közben fellépő rosszullétek miatt, pedig éppúgy vágyakoznak a világ felfedezésére, mint azok, akiknek nem okoz gondot a közlekedés.

Biztosan mindenkinek vannak utazási rosszulléttel kapcsolatos tapasztalatai, amikor a mellette ülő vagy álló arca hirtelen elsápad, esetleg elszürkül, a bőrét veríték lepi el, szédülni kezd, és arról panaszkodik, hogy szabályosan forog vele a világ. Nem egy esetben bizony a gyomra is felfordul, és hányás kíséri a rosszullétet. Mindez rendkívül kellemetlen mindazoknak, akik ezt átélik, és azoknak is, akik a rosszullétnek szemtanúi voltak. Még nehezebb a helyzet, ha ez a saját gyerekünkkel történik, hiszen a helyzetet az aggodalom és a lelkiismeretfurdalás is megnehezíti, mert nem tudtuk őt megóvni a rosszulléttől.

Pedig utazni jó… És kár lenne lemondani erről, csak azért, mert az odavezető út kellemetlenséggel jár. De mi történik, miért reagál a szervezet egy autó vagy hajó mozgására ilyen heves tünetekkel, és mit tehetünk ellene?

A rosszullét oka

Az ok nagyon egyszerű: a szem nem tudja követni a mozgást, felborul az összhang a szem és az egyensúlyközpont között, az egyensúlyközpont pedig impulzusokat kezd el közvetíteni a hányásközpont felé. Az utazási rosszullét azonban nem betegség, nem kell ezzel orvoshoz fordulni, de törekedni kell arra, hogy a tünetek ne jöjjenek elő vagy csak nagyon enyhe formában.

Gyógyszer vagy módszer

Ma már szerencsére több megoldás is kínálkozik arra, hogy elejét vegyük a kellemetlen tüneteknek. Lehet receptre vásárolható szerekkel is próbálkozni, illetve vannak recept nélkül is kapható megfelelő termékek, mint például a gyömbér különböző formái, amelyek kiválóan alkalmasak a háborgó gyomor és az idegrendszer megnyugtatására.

A legtöbb gyógyszert indulás előtt 1-2 órával kell bevenni, hogy ki tudja fejteni hatását. Ha mi vezetünk (és ennek ellenére várható a rosszullét), csak olyan gyógyszert választhatunk, amely nem okoz álmosságot vagy bágyadtságot.

Tippek

 • Indulás előtt kevés és könnyen emészthető táplálékot fogyasszunk!
 • Igyekezzünk ablak mellé ülni (vagy ültetni a gyereket), hogy a szem képes legyen követni a mozgást!
 • Ne utazzunk háttal a menetiránynak!
 • Ne olvassunk utazás közben!
 • Hajón, ha lehet, mindig a fedélzeten, friss levegőn foglaljunk helyet!
 • Repülőn a szárnyak közelébe váltsunk jegyet (ha erre van mód)!
 • Ne dohányozzunk, a dohányfüst súlyosbítja tüneteket!

Amennyiben az utazási betegség elkerülhetetlennek látszik (bár ugye megelőzhető…), mindenképp legyen a kézitáskában:

 • friss, szénsavmentes ásványvíz vagy hideg gyömbértea
 • erős nejlontasak a hányás miatt
 • nedves törlőkendő az arc vagy a ruházat rendbehozatalához
 • néhány szem keksz.

 

A rovat további cikkei: