2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

egészség

Hőségriadó!

A nyári hidratálás fontosságáról

Az egészséges, üde, selymesen ragyogó bőrnek alapfeltétele a megfelelő hidratálás, hiszen ahogy a szervezetnek szüksége van a folyadékra, úgy a bőr is szomjazza a vizet. Nyáron még fontosabb ennek pótlása, mert a hőségben jelentős mennyiségű folyadékot veszít a szervezet.

Tetőtől talpig vízben

A legszembeötlőbb és egyben a legvédtelenebb bőrfelület az arc, illetve a nyak és a dekoltázs területe, amely nyáron – épp a hőség miatt – szinte biztos, hogy fedetlen marad. A hidratálás a mindennapi bőrápolás részévé kell váljon, amelynek jóvoltából a bőr képes lesz megőrizni rugalmasságát, fényét, emellett sokáig sima és selymes tapintású marad. Érdemes naponta kétszer néhány percet a kiemelt területek kényeztetésére szánni. Persze mindez nem jelenti azt, hogy a test más területeit nem illeti meg ugyanez a gondosság, sőt! A bőrt tetőtől talpig kell hidratálni.

Hidratálni, de hogyan?

A hidratálás azt jelenti, hogy a bőrt olyan speciális szerekkel kell ápolni, amelyek összetevőiknél fogva meggátolják a sejtek vízvesztését anélkül, hogy akadályoznák a bőr légzését és leszoktatnák saját zsíranyagainak termeléséről. Rendkívül hatékonyak például azok a hidratálószerek, amelyek lecitinben gazdag olajokat tartalmaznak, mert a lecitin kiváló emulgeálószer. Lecitinben gazdag olajokat tartalmaz például az avokádó vagy a szezámmag. A nedvesség megkötését egy másik típusú olaj tudja elvégezni, így a nagyon száraz és/vagy érett bőr ápolására a makadámiaolajat tartalmazó hidratálószereket érdemes latba vetni. Az olajos krémeket azonban mindig vizes kézzel vigyük fel a kritikus területekre, és a célzott hatás érdekében lágy, masszírozó mozdulatokkal simogassuk be a bőrbe.

Vízgazdálkodás

Látható, hogy a hidratálás eszerint olajjal, olajokkal is történik, ám a víznek továbbra is jelentős szerepe van, és nem csak a külső hidratálás miatt, hiszen bármennyit kenegethetjük a bőrt, ha közben hagyjuk, hogy a szervezet szomjazzon. A hidratálás ugyanis valójában belül kezdődik, hogy annyi vizet viszünk be a szervezetbe, amellyel az akár extrém körülmények (például kánikula) mellett is képes tökéletesen gazdálkodni. Nagyon fontos tudni, hogy a szervezet az életfunkciók fenntartása miatt szigorú hierarchia szerint osztja be a rendelkezésére álló vizet, és ha hiányt észlel, először mindig azokról a területekről vonja el a vizet (vagy nem is juttat oda), amelyeknek kisebb a szerepe az élet fenntartásában. És bizony ilyen a haj, illetve a hámfelület. Nyilvánvaló, hogy a bőrhöz képest a belső szerveknek összehasonlíthatatlanul fontosabb feladata van, így ha nem juttatunk elég folyadékot a szervezetbe, akkor az nem tud miből egyenletesen és jól gazdálkodni. A száraz, töredező haj,vagy a cserepes ajak egyértelmű segélykiáltása a testnek, és jó, ha tudjuk, ilyen esetben már komoly vízpótlásra van szükség.

Extra tippek a hatékony hidratálásért

1 Akkor lesz igazán hatékony a hidratálás, ha a bőrt zuhanyozás közben fürdőkesztyűvel alaposan átdörzsöljük. A dörzsölés következtében felélénkül a vérkeringés, lecsiszolódnak az elhalt hámsejtek, így a hidratálókrém könnyebben juthat be a bőrbe. Ugyanezt a célt szolgálja az arc bőrének finom radírozása is. Ez az arctisztítás egyik fontos eleme. Szerepe az elhalt hámsejtek eltávolítása, a faggyúszelepek (csatornák) megnyitása. Az arc bőrének radírozása nem napi feladat, a bőr állapotától függően elég heti 1-2 alkalommal bevetni.

2 Az ajak selymesen finom bőréről sem szabad elfelejtkezni. Az ajkakat a vérkeringés serkentése érdekében dörzsölni nem szabad ugyan (és a harapdálás sem segít), viszont speciálisan az ajkak védelmére kikísérletezett ajakbalzsammal naponta többször be kell kenni. Nyáron különösen fontos, hogy csak olyan rúzst használjunk (már ha kell...), amelyik a bőr hidratálásáról és a megfelelő UV- védelemről egyaránt gondoskodik.

A hidratálás ABC-je

A. Tisztítás
A szennyeződések eltávolítása a bőrről. Ez az arcon elsősorban a felesleges faggyú és a smink eltávolítását jelenti. Naponta kétszer, reggel és este nem lehet ezt a műveletet megspórolni. A szennyeződések eltávolítása egyébként is már fél siker az ápolt bőr érdekében. Fontos tanács, hogy az arc tisztítása során nem szabad szappant vagy tusfürdőt használni (szárítanak!). Nagyon jó minőségű arclemosó tejeket lehet beszerezni, amelyek szalicilsav-tartalmuk segítségével az elhalt hámsejteket is eltávolítják, illetve a legtöbb lemosótejnek antibakteriális hatása is van.

B. Tonizálás
A tonik szerepe a fertőtlenítés és a megnyílt, megtisztított pórusok összehúzása. Semmilyen formája nem helyettesíti az arclemosást. Pórusösszehúzó hatóanyagai miatt egyszerűen nem alkalmas rá.

C. Hidratálás
A bőr típusának (és aktuális állapotának megfelelő) szerek alkalmazása. Ha igazán jó krémeket választunk, akkor nemcsak a hám vízháztartását tudjuk szabályozni, hanem a faggyútermelést is, így a hidratálással elősegítjük a bőr zsíros és száraz területei közötti egyensúlyt.

Kassai Etelka

 

A rovat további cikkei: