2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

biztonság

Ahol a víz az úr…

A vízi rendészek egy napja

Előző lapszámunkban már beszámoltunk a balatoni vízi rendészet munkájáról, és arról, hogy egy új és modern hajó segíti a mindennapjaikat. Most a hajó és két tapasztalt vízirendőr egy napját kísérhetjük nyomon.


9.30

A szolgálat egyik fontos feladata a hajófedélzet rendbetétele, valamint a hajó műszaki ellenőrzése – ez most talán nem akkora feladat, mivel vadonatúj hajóról van szó. Pádár Árpád, az egyik szolgálatban lévő hajóvezető épp a fedélzetet súrolja, öblíti le. Ugyanilyen fontos, hogy a hajó fedélzetén ne legyenek felesleges tárgyak, amelyben munka közben elakadhatnának, hiszen olykor nagyon gyorsan kell a hajón közlekedni, nem lehet láb alatt semmi.

10.30

A kikötők rendjének ellenőrzése napi feladat. A kikötőkben tilos fürödni és horgászni, ha ilyet tapasztalnak, azonnal figyelmeztetik, kitessékelik az illetőt.

12.00

Egy vitorlás hajó és a vezető papírjainak ellenőrzése. Ez szúrópróbaszerűen történik, illetve ha a járőrök a hajón szabálytalanságot észlelnek. Ezen a vitorláson minden rendben volt.

13.30

A vízben elhelyezett tárgyak, eszközök felügyelete is a vízi rendőrök munkájához tartozik, itt éppen a hidrometeorológiai oszlopot veszik szemügyre. Sokszor cél a bravúroskodni akaró fiatalok számára az oszlop. Jobb megelőzni a bajt...

14.00

A délutáni órákra felmelegedett a víz, egyre több fürdőző és vízibiciklis élvezi a Balatont. A lányok a bójasoron kívül, messzire bepedáloztak. Árpád és a másik járőr (Bozsoki László) figyelmezteti és visszairányítja őket biztonságosabb területre.

16.00

A fiatalembert valójában nem kellett megmenteni, de szívesen segített abban, hogy fotókon bemutathassuk, milyen profin emelik ki a rendőrök a „fuldoklót” a vízből. Mint később kiderült, a fiatalember, a német vízi rendészet munkatársa… Így talán tapasztalatcserére is sor kerülhetett.

19.00

Alkonyodik, a horgászok is vízre szálltak. Az „Öreg halász” ellenőrzése szívderítő feladat. Árpád rádión ellenőrzi a papírok hitelességét.

20.00

….és nincs vége a napnak, partot érés után érkezett a bejelentés, hogy egy 24 éves fiatal nő bement a vízbe és eltűnt. Barátja riasztotta a vízi rendészetet, ahonnan azonnal indult a hajó...

 

A rovat további cikkei: