2018. augusztus 19., vasárnap, Huba
PDF-verzió

gasztro

Grill-parti minden időben

Akár esik, akár süt a nyári nap, a grillezett hús illata, néhány üveg finom bor és a barátok társasága felejthetetlen élmény maradhat. Sokkal több és sokkal intenzívebb élmény, mint amit néhány szelet hús sütése önmagában jelenthet.

Éppen ezért érdemes alaposan megtervezni a partit, melynek első lépése a bevásárlás. Ez ugyan elhanyagolható apróságnak tűnhet, ám a sütés sikere javarészt ezen múlik. Hogy milyen húst, zöldfélét, fűszert, bort és milyen olajat szerzünk be. Fontos, hogy az eredmény finom és laktató legyen, így meleg nyári estéken a legjobb, ha filézett csirke- vagy pulykamellet sütünk (amit néhány órával a sütés előtt fűszeres olajban pácolunk), és rengeteg friss zöldségből készítünk salátát hozzá. Persze, az sem mindegy, kikkel osztjuk meg a vacsorát…

Fokhagymás csirkemell falatkák rozmaringgal

Hozzávalók

  • személyenként fél csirkemell
  • fokhagyma
  • rozmaring
  • olívaolaj

A csirkemellből szeleteket vágunk, kicsit megklopfoljuk, sózzuk, bekenjük finomra zúzott fokhagymával, majd megszórjuk rozmaringgal – legjobb, ha friss rozmaringot használunk –, utána az egészet leöntjük olívaolajjal. Legalább fél napig érleljük a hűtőben. Érlelés után serpenyőben, kevés olajon ropogósra pirítjuk. Hihetetlenül illatosak és zamatosak lesznek a rozmaringtól a falatkák.

Szivárvány saláta jégen

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 nagy fej saláta
  • 1 nagy uborka
  • 2 paradicsom
  • 2 paradicsompaprika
  • 2 sárga paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma

Két nagy, egymásba illeszthető üvegtálat használunk. Az egyik aljára jégtörmeléket rakunk, erre kerül a másik üvegtál, amit cikkekre szedett salátalevéllel bélelünk. A többi zöldséget felaprítjuk, óvatosan összevegyítjük, sózzuk, néhány kanál olívaolajjal leöntjük, tálalásig hűtőben tartjuk.

Könnyű rosét kínálunk hozzá.

Fokhagymával tűzdelt pulykamell roston

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg pulykamell filé
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • fél liter olívaolaj

A vékony szeletekre vágott pulykamellet zúzott fokhagymával, sóval ízesített olajfürdőbe tesszük a parti reggelén és a sütésig ott is hagyjuk. Sütés előtt lecsöpögtetjük a fölösleges olajat, szeletekre vágott friss fokhagymával tűzdeljük, majd vasrácson mindkét oldalát pirosra sütjük.

Körete lehet joghurtos uborkasaláta, amelynek elkészítése egyszerű: a megmosott uborkát szeletekre vágjuk, tálalás előtt hűtött joghurttal nyakon öntjük, kicsit összeforgatjuk és kész. Csak akkor adjunk hozzá sót vagy ízesítőt, ha a vendégek igénylik, egyéb esetben a fokhagymás hús íze tökéletesen passzol a kicsit fanyar, de egyébként jellegtelen uborka ízével. Üdítő párosítás!

Félédes vagy száraz fehérbor illik hozzá.