2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

egészség

Allergia

Pollenek és rovarok

Hónapokig várjuk a jó időt, a napsütést, hogy kizöldüljön, virágba boruljon és gyümölcsöket hozzon a természet. Aztán egy szép délutánon arcunkat a nap felé fordítjuk, lehunyjuk szemünket, teleszívjuk a tüdőnket a friss, illatos levegővel – és egy hatalmasat tüsszentünk. Majd még ötöt. Itt a nyár, az allergia szezonja.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan, a testünkkel kapcsolatba kerülő anyagokra, amelyeknek egyébként semmilyen választ nem kellene kiváltaniuk. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük. Az allergének szerint különítjük el az allergia fajtáit. Mi most a nyárhoz kapcsolódó allergiákra koncentrálunk, elsősorban a pollenérzékenységre és a rovarcsípések után kialakuló reakciókra.

Pollenérzékenység

A levegő segítségével terjedő allergének (por, pollen) általában a légutak és a szem gyulladását okozzák. Enyhébb reakció esetén tüsszögés, orrváladékozás, illetve a szem irritációja jelentkezhet, súlyosabb esetben köhögést, nehézlégzést, akár fulladásos tüneteket és a szem duzzadását is tapasztalhatjuk.

A pollenérzékenység többféle lehet: nemcsak a reakció erőssége szerint különböztethetjük meg (enyhétől a súlyosig), de a reakciót kiváltó pollen pontos fajtája szerint is. Van, aki szinte mindenre érzékeny, ami a levegőben terjed, és van, aki csak bizonyos növények pollenjére. Vannak olyan növények, amelyek különösen allergének – ilyen például a hírhedt parlagfű.

Néhány tüsszentést okozó érzékenységgel még nem kell orvoshoz rohanni és gyógyszert szedni, de ha a tünetek szezonról szezonra erősödnek, netán egyre hosszabb ideig tartanak, egyre többféle anyag váltja ki, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Először mindenképpen végeztessünk allergiatesztet, amely pontosan megmutatja, mi mindenre vagyunk érzékenyek, és mennyire. Ezután az orvossal közösen dönthetünk a kezelésről: megelégszünk az aktuális tünetek mérséklésével, esetleg megpróbáljuk „megelőzni” az allergiát.

A pillanatnyi kezelés lehet tüneti (amikor már megjelentek a tünetek), illetve megelőző (ha tudjuk, hogy olyan helyre megyünk, ahol allergénnel találkozunk, előtte bevehetjük a gyógyszert). Mivel még mindig nem tudjuk az allergiát gyógyítani, az általánosabb megelőző kezelés elsősorban az immunrendszer erősítését jelenti. Érdemes átgondolni az életmódunkat, táplálkozásunkat, többet mozogni és rendszeresen méregteleníteni, így a védekezőképességünk jelentősen javul, allergiás tüneteink is enyhülhetnek. Továbbá vannak olyan gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és természetgyó-gyászati módszerek, amelyek szintén hozhatnak javulást – de ezekről konzultálni kell szakemberrel, hogy valóban javulást érjünk el, és ne ártsunk magunknak.

Rovarcsípésekre adott allergiás reakciók

A rovarokkal már kissé más a helyzet. A rovarcsípés mindenképp allergiás reakciót vált ki, mert a test számára kellemetlen (méreg)anyag kerül a szervezetbe. Ennek legegyszerűbb és legenyhébb formája a viszketés és bőrpír, amely párosulhat lokális fájdalommal, duzzanattal is. Legsúlyosabb esetben a reakció független lesz a csípés helyétől, illetve az egész testre kiterjed - a rovar által bejuttatott méreganyag anafilaxiát vált ki, amely gyakorlatilag az allergiák tüneteinek együttese (viszketés, nehézlégzés, csalánkiütések, nyálkahártya-duzzanat, a kötőhártyák duzzanata, orrfolyás, fejfájás). Az anafilaxia során a légzőrendszer és a keringési rendszer működése akadozik, majd összeomlik. Ha a beteg nem kap azonnal orvosi kezelést, sokkos állapotba kerül, így az anafilaxia halálos kimenetelű is lehet.

Sosem tudhatjuk, hogy nem vagyunk-e allergiásak például a méhcsípésre, amíg először meg nem csíp egy. Ha első alkalommal nem történik baj, akkor sem lehetünk benne biztosak, hogy másodszor sem fog – ezért a rovarcsípést mindig próbáljuk meg elkerülni. A vérszívókon kívül a többi rovar nem fogja keresni a társaságunkat – vagyis ha mi nem bántjuk őket, ők se fognak minket.

A gyakorló allergiásoknak már nem kell mondani, ezért az alábbi tanácsokat elsősorban azoknak szánjuk, akiknek enyhe tüneteik vannak, nem jártak még szakembernél velük, esetleg nem is biztosak benne, hogy allergiások, illetve akiknek kisgyerekük van.

  • Ha nyaralni indulunk, mindenképp vigyünk magunkkal gyorsan ható allergia elleni gyógyszert, kalcium pezsgőtablettát, rovarcsípés tüneteit enyhítő krémet, hogy ne külföldön kelljen gyógyszertárba vagy orvoshoz szaladni.
  • Ha a természetben járunk, figyeljünk, hova ülünk le, ne együnk a vadon termő gyümölcsökből, ne szedjünk virágot, lehetőség szerint ne gázoljunk bele a sűrűbb növényzetbe (már csak a kullancsok miatt sem)!
  • Figyeljünk a gyerekekre, ne piszkáljanak gyanús dolgokat – hangyabolyt, alacsonyra rakott darázsfészket –, a feldühödött kis állatok rettentő nagyot tudnak csípni, ami még allergia nélkül is kellemetlen, főleg egy kisgyermeknek.
  • Figyeljük a pollenjelentéseket!

 

 

A rovat további cikkei: