2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

tópart

Zamárdi, a Balaton szíve

Az most már biztos, hogy a Balatonnak is van szíve… És látva Zamárdi lüktető életét, azt is tudjuk, hogy éppen a déli part legszínesebben fejlődő városában dobog. A település hivatalos logója is egy szívet idéz: a vízben hűsölő nyaralók, mint apró gyöngyök rajzolják a hullámok fölé a Balaton szívét.

Zamárdi, a több ezer éves település ezen a nyáron is változatos programokkal és barátságos vendéglátókkal készült fel a nyárra, hiszen az állandó látnivalók mellett, mint például a Fő utcán található Tájház, vagy a Kilátó, a nyaralók aktív szabadidős igényeire építenek. Arra, hogy a napozás és a három kilométeres szabadstrand nyújtotta örömök mellett a vendégek még többre vágynak: egy új vízisport kipróbálására, kalandra, kultúrára netalán zenei újdonságokra vagy gasztronómiai csemegékre…

De lássuk, mire is számíthatnak mindazok, akik úgy döntenek, a Balaton szívét választják nyaralásuk színhelyéül.

Zamárdi séták

A városban 2010. július 8-a és augusztus 17-e között ingyenes túravezetéssel ismerkedhetnek meg a vendégek Zamárdi nevezetességeivel. Az ingyenes helyi túravezetés minden kedden és csütörtökön 16:30-kor indul a Tourinform iroda elől (Kossuth u. 16.) A túravezetés magyar és német nyelven történik. A séta alkalmával megtekinthető az Üdülőhelyi kápolna, a városháza melletti „Magyar Fájdalom” szobor, a római katolikus templom, valamint a Néprajzi Gyűjtemény. A séta érinti a Tájházat, amely egy 1847-ben vályogból épített, nádtetős, tornácos népi lakóház korhű berendezéssel. Az út Szamárkőn keresztül egészen a Kilátóig kanyarog, majd vissza a Balaton-partra. Az túra hossza megközelítőleg 5-6 km. Időtartama: kb. 3 óra.

UtcaFesztivál

Az évek óta megrendezett nemzetközi hírű, nagy hagyománynak örvendő rendezvényen közel száz muzsikus szórakoztatja 4 estén át az utcán sétálókat. A színes kavalkádban mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő stílust (pop, rock, klasszikus zene, népdal), illetve „belekóstolhatnak” újdonságokba is. Az UtcaFesztivál 8–10 ezer embert vonz az utcákra, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, egyre több család és baráti társaság tervezi nyaralását a fesztivál idejére. A színvonalas kézműves kirakodóvásáron remekműveket, művészi alkotásokat csodálhatnak, vásárolhatnak meg az érdeklődők. Szőrös, bőrös, édességes, fafaragó, kerámikus, csillogó-villogó játékszerek, minden, mi szem-szájnak ingere. A rendezvény minden korosztálynak kiváló szórakozási lehetőséget kínál.

Időpont: 2010. július 22–25.
Helyszín: Kossuth utca, Kiss Ernő utca, Balaton-part.

Vasárnap esti koncertek – a komolyzene jegyében

Különféle korok komolyzenei előadásait nézhetjük, hallhatjuk a kiváló akusztikájú, nem túl nagy befogadóképességű barokk „ékszerdobozban”, a Kisboldogasszony katolikus plébániatemplomban. Igazi különlegesség, hogy 2010. június 27-től a templomban egy újonnan felszentelt francia barokk orgona hangjai csendülnek fel, a templom emellett optimális koncertező hely szólistáknak, duóknak, trióknak és kisebb kamaraegyütteseknek is.

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a város hangulatos vasárnap esti egyórás koncertjeit az igényes, változatos komolyzenét kedvelő üdülők, vendégek, környékbeliek nagy örömére.

A koncertek minden alkalommal 20 órakor kezdődnek.

Időpont: 2010. július 11., 18., 25., augusztus 1., 8., 15.
Helyszín: Katolikus Plébániatemplom (8621 Zamárdi, Fő u.)

Újra Balaton Sound

Hatalmas tömeget vonz a négynapos program, a Sziget és a Volt Fesztivál testvérrendezvénye, amely világhírű DJ-k, előadók, együttesek fellépésével, színes kísérőprogramokkal kényezteti a bulizni vágyókat.

A Balaton Sound indulásakor a szervezők célja az volt, hogy új színt vigyenek a hazai fesztiválok közé. Az esemény valóban tartalmas és színes programkínálata kerüli a megszokott kliséket. Négy nap alatt 100 zenekar és DJ lép fel a Balaton Sound helyszínein, javarészt nemzetközi sztárok, számos zenei műfajban. A nemzetközi reklámkampánynak és a fesztivál programjának jóvoltából közel százezren érkeznek Zamárdiba más országokból, elsősorban Ausztriából, Szlovákiából, Horvátországból és Németországból.

Időpont: 2010. 07. 08–11.
Helyszín: 8621 Zamárdi, Harcsa utca és Kecskeméti utca közötti szabad strand.

Zamárdi-felső – Szívünk csücske

Zamárdi hangsúlyosan szép része, Zamárdi-Felső, (Zamárdi és Siófok között) hosszan elnyúló, nádasokkal meg-megszakított szabadstrandjaival igazi nyaralóparadicsom, amely zegzugos kis utcáival, a Jegenye Tér varázsával várja vendégeit.

Jó szívvel ajánljuk ezt a megunhatatlan, megújuló és színes partszakaszt, mert Zamárdi-felsőn gyermek és felnőtt, lubickolásra vágyó és a horgászást kedvelő látogató egyaránt megtalálja a számítását.

A strandon cölöpökkel körbevett, homokos pancsoló, illetve játszótér várja a kicsiket, és fürdőkultúrájára igényes partszakasz a nagyokat. Aki megéhezik, annak sem kell messzire mennie, mivel közvetlenül a vízparton található falatozó, vendégház, a La Rossi reggeltől estig várja a vendégeket. Igazi klasszikus, Balaton-parti büfé, ahol nem kell gálába vágni magát senkinek ahhoz, hogy finom ebédhez vagy vacsorához jusson. Lángos, palacsinta, sült kolbász.

A kicsiket, akiket alig lehet kiimádkozni a cölöpökkel védett mini-Balatonból, ásványvíz és jégkrém, a nagyokat pedig hűtött sör várja.

Amennyiben valaki hagyományos ízekre vágyik, annak tökéletes választás lehet a parttól párszáz méterre található Pannónia Étterem, amely harminc éve változatlanul kifogástalan minőséggel, magyaros ízekkel és finom borokkal várja a vendégeket. Hétvégenként a vacsora mellé élőzene is jár (Digitál együttes), valamint üde színfoltként, sellők helyett szépséges hastáncosok bűvölik el a vendégeket.

Persze, a legfontosabb, hogy időben foglaljunk szállást magunknak a Balaton szívében, de ez sem lehet gond, hiszen a Bandi2000 Bt. közel nyolcvan ingatlannal, egyéni vendégházzal, apartmannal, valamint kiadó szobákkal várja a vendégeket Zamárdiban. Külön vonzereje lehet a településrésznek, hogy kifejezetten családokra építi a vendéglátást, és a helyi vállalkozók tisztában vannak azzal, hogy a gyerekeknek rengeteg (és ha lehet, ne túl költséges) szórakozásra van szükségük. Zamárdi felsőn a természet adta örömöket hangsúlyozzák, valamint ingyenes játszóterekkel várják a kisgyermekes családokat.

Akik ennél izgalmasabb kalandra vágynak, azok ellátogathatnak a Zamárdi Kalandparkba, amely Zamárdi-felsőn egy gyönyörű, harmincötezer négyzetméteres ligetben található, és szinte végtelen lehetőségeket tartogat a szabadidő aktív eltöltésére.

A Zamárdi Kalandparkban ugyanis mindenkire és mindenre gondoltak: miután ki-ki ráhangolódott a neki szánt gyakorlópályára, a legkisebbek (130 cm alatt) lerohanhatják a három gyerekpálya egyikét, a nagyobbak (150 cm-ig) a három kölyökpályát célozhatják be, a felnőttek pedig vérmérséklet szerint választhatnak hat felnőtt pálya közül. Ez utóbbiakra persze bátran merészkedhetnek a nagyobb gyerekek is.

A repülni vágyók átszáguldhatnak a tó fölötti csúszópályákon.

A kalandparkban 3 gyerekpálya, 3 kölyökpálya, 6 felnőtt pálya, 180 akadály, 3 csapatépítő-pálya, 1,5 km csúszópálya, vízidodzsem, Pizzéria, Emlékbázis és Airball várja a vendégeket.