2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

ajánló

Strandol a család

Trükkök minden esetre

Itt az ideje, hogy a kalandos, vízi-mentős filmek bámulása helyett minden család végre együtt és a valóságban élvezze a strandok nyújtotta örömöket. Van azonban néhány alapszabály, amelyet érdemes megfontolni a közös vízparti henyélés előtt…

A strand legyen strand!

Ma Magyarországon gyönyörű és színvonalas fürdőhelyek találhatók. Akadnak mesterséges strandok, de találhatunk szabadvizek partjain kialakított strandokat is, amelyek szintén kényelmesek. Azt, hogy hol fürödjön a család, elsősorban ne az határozza meg, hogy hol lehet lángost vagy palacsintát vásárolni! Ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy mesterséges vagy természetes medencében szeretnénk-e fürödni. Mindkettőnek vannak előnyei és persze hátrányai is. A mesterséges strandok medencéinek vízmélysége adott (és szemmel látható is, hiszen táblán jelzik a vízmélységet), továbbá befolyásolható a víz hőmérséklete (egy hűvösebb napon ez nem hátrány), úszómester figyeli, vigyázza a fürdőzők biztonságát, a kommunális helyiségek pedig remény szerint kulturáltak. És valószínűleg van pelenkázásra vagy szoptatásra alkalmas helyiség is. Cserébe egy-egy forró napon nagy valószínűség szerint mások is szeretnék belevetni magukat a medencébe, így zsúfolt élményben lehet részünk.

Patakparti pancsolás?

Ha a mesterségesen kialakított strand komfortja, netán a tömeg túl sok nekünk, akkor válasszunk szabadvizes strandot valamelyik tó vagy folyó partján. Itt alapszabály – és ezt soha semmilyen körülmények között ne hágjuk át –, hogy csak és kizárólag a helyi önkormányzat által kijelölt fürdőhelyet használjuk. Ne fürödjünk olyan szakaszon, ahol nincs fürdést engedélyező tábla, a többi partszakasznál ugyanis egyértelműen tilos a fürdés. Akkor se fürödjünk szabadvízben, ha szemmel láthatóan sekély a vize vagy tisztának tűnik! Egyrészt lehet olyan szakasz, ahol mégis hirtelen mélyül, másrészt, ha tiszta is, a vízben élő növény- vagy állatvilág védelmében tilos a pancsolás.

Dupla biztonság

Ha a szabadvizek strandját választottuk, akkor szinte biztos, hogy a strandot üzemeltető gondoskodott arról is, hogy a vízbe be tudjunk ereszkedni. Fontos, hogy a lépcsőt a gyerekek vagy a saját biztonságunk érdekében igénybe is vegyük, hiszen biztos, hogy a legmegfelelőbb szakaszra helyezték a bejárót, és ha máshol próbálkozunk, esetleg pórul járhatunk. A Balaton partján sem érdemes a vörös kövek között vízbe mászni, míg esetleg a Tisza partján, a homokos vagy kavicsos lapos szakaszokon ez nem probléma. Ha gyerekkel vagyunk, ügyeljünk arra is, hogy kizárólag addig a pontig menjünk a vízbe, amíg azt bójákkal engedik. A mélység vagy örvények miatt lehetnek tiltások. A legfontosabb intelem, hogy úszni nem tudó gyereket (akárhány éves is legyen) tilos felügyelet nélkül vízbe engedni!

Csomagolt kényelem

Egy tapasztalt anyuka mindenféle lista nélkül fejből tudja, hogy mi mindenre lehet szüksége egy nagy közös családi fröcskölés során, de azért nem árt egyszer adminisztrálni a szükséges holmikat, hiszen ahogy nőnek a gyerekek, változnak az igények is.

Nagy Krisztina

 

A rovat további cikkei: