2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

környezet

Balaton

Túlzás nélkül állítható, hogy a Balaton vize az élet vize. Hígított ásványvíz, s viszonylagos keménysége is speciális: a vízkeménységet meghatározó két fő elem közül ugyanis magnéziumból van benne több és kalciumból kevesebb – épp fordítva, mint általában a kemény vizekben.

Balatoni paraméterek

Hossza: 79 km
Legnagyobb szélesség: 12,7 km – Balatonaliga és Balatonalmádi között
Legkisebb szélesség: 1,3 km (a Tihanyi-félszigetnél)
Legnagyobb mélység: 12,5 m Tihanynál
Legkisebb mélység: 0,5–0,8 m déli parton, 3–500 méterre a parttól
Terület: 594 km2
Partvonal hossza: 195 km
Víztömeg: 1,9 milliárd m3

A Balaton születése

A tó viszonylag fiatal, a holocén földtörténeti korszakban kezdődhetett a kialakulása, mintegy 15 ezer évvel ezelőtt. Medrének kimélyítésében a szélerózió és a tektonikai mozgások játszottak meghatározó szerepet. A Balatonnak természetes mederforrása nincs, vizének utánpótlásáról a környék folyói, patakjai és az esővíz gondoskodik. Legnagyobb vízszállítója a Zala.

Selyemtó

A tó vizének térfogatát 1900 millió köbméterre becsülik, s ez 2,2 év alatt cserélődhet ki teljesen. Ebből is kitűnik, milyen fontos a víz minőségének, tisztaságának megőrzése, mivel több százezer ember nyeri ivóvizét a Balatonból. Vízgyűjtő területe 5180 négyzetkilométer. Vizének mennyisége nem állandó, nyáron a párolgás miatt csökken, más évszakokban az esőzések miatt növekszik. A víz különlegessége, hogy oldott ásványi anyagokban rendkívül gazdag. A kalcium 20, a magnézium 80%-át adja a Balaton vízkeménységének. Nem véletlen, hogy meglepően selymes a tóvíz érintése; ezt a hatást a magas arányban benne lévő magnéziumnak köszönhetjük.

Saját óceán

A Balaton közel fekszik a Kárpát-medence délnyugati széléhez, emiatt az egész medencére jellemző óceáni, mediterrán hatásokkal tarkított kontinentális éghajlat a meghatározó, de a Balaton közelében érzékelhetően felerősödnek az óceáni, mediterrán hatások. Ezt a víztől néhány kilométerre élő állandó lakosok a bőrükön érzik: a tótól távolabbi településeken télen még fagypont alatt van a hőmérő higanyszála, a tó partján mégis egészen enyhe lehet a levegő. A Balaton ugyanis hatással van környezete mikroklímájára. A hatalmas víztömeg a levegő hőmérsékletét is kiegyenlíti: a tó körül a levegő enyhébb, ősszel és télen melegebb, tavasszal, nyáron hűvösebb, mint a tótól távolabb. A vízparton a napi hőingadozás is kisebb, mint a parttól távolabb eső területeken.