2022. július 1., péntek, Tihamér, Annamária
PDF-verzió

interjú

Pálinger Katalin

Külső és belső harmóniában

Olimpiai 2. helyezett (2000); Európa-bajnok (2000), ötszörös magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes, szlovén bajnok és kupagyőztes, BL elődöntős (2008), 215-szörös válogatott. Csak néhány szám a világklasszis Pálinger Katalin életéből. A győri Audi-ETO női kézilabdacsapatának kapusa az élen jár a sportban és az egészségmegőrzésben is.

Eredményes és hosszú karrier áll mögötted. Ez rengeteg munkát igényel a tehetség mellett. Hogy él Pálinger Katalin, amikor nem a pályán véd?

10 éves korom óta kézilabdázom, ami nagyon sok lemondással jár. Nálunk nem szabadok a hétvégék, sokszor még az ünnepnapokon is játszunk vagy edzünk. Mégsem panaszkodom, mert rengeteg jó és szép dolgot kapok a sporttól. Emellett teljesen hétköznapi életet élek, sok időt töltök a családommal és a kedvesemmel, és persze Tóbiással, a kiskutyámmal. Szeretek színházba járni és olvasni, ha időm engedi, szívesen utazom külföldre.

Neked, mint élsportolónak az egészség szó nyilván különleges jelentéssel bír. Nálatok mindennél fontosabb a teljes testi-lelki harmónia a megfelelő teljesítmény érdekében. Mit teszel ezért Te a mindennapokban?

Versenyidőszakban odafigyelek a táplálkozásra és próbálom a szabadidőt a pihenésre, feltöltődésre felhasználni. Nagyon fontos a regeneráció, amire gyakran kevés idő jut, de a hosszú évek során kitapasztaltam, mi tesz jót nekem. Például egy wellness-hétvége vagy egy külföldi kirándulás alatt remekül feltöltődöm.

A pályán gyakran történnek kisebb-nagyobb balesetek. Van bevált recepted a sérülések kezelésére? Megosztanád ezt velünk?

Sajnos, szinte elkerülhetetlenek a sérülések, de az a tapasztalatom, hogy a megfelelő kezelésekkel jelentősen le lehet csökkenteni a gyógyulási időt. Fontos, hogy a sérülést követően szinte azonnal megkezdjük a kezelést. 2 éve egy mérkőzésen részlegesen elszakadt a bokaszalagom. Régebben már volt tapasztalatom, milyen gyorsan hat az Arnica montanaból készült homeopátiás golyó, mennyire lerövidül a gyógyulás, ami nagyon fontos, mert nem veszíthetünk időt sem a felkészülés, sem a versenyek alatt. Akkor már ismertem és használtam homeo­pátiás szereket, ezért bátran szedtem Arnica montanat már közvetlenül a sérülés után. Sokat segített a gyógyulásban, pár nap alatt felszívódott a véraláfutás.

Mit tesztek akkor, amikor egy sérülés gyógyulása egy fontos verseny miatt versenyfutás az idővel?

Ilyenkor minden nap, sőt, néha minden óra sokat számít, ezért mindent megteszünk a javulás érdekében. Fontosnak tartom a külső és belső kezeléseket egyaránt. A hagyományos jegelés, pihentetés, fizioterápia mellett egy jó gél és egy megfelelő homeopátiás szer sokat segíthet.

 

A rovat további cikkei: